CSOKOLÁDÉPARFÉ MÁSKÉPPEN
Hozzávalók:
3 dl tejszín + 1 dl a díszítéshez
2 dl tej
10 dkg étcsokoládé
10 dkg porcukor
3 tojássárgája
1 zacskó vaníliás cukor
Elkészítés:
A csokoládét megreszeljük. A tojássárgákat a porcukorral és a vaníliás cukorral fehéredésig keverjük,
majd gőzön (vízfürdőben) a tejjel és a reszelt csokoládéval apránként, felváltva összekeverjük, és
sűrűre főzzük. Hagyjuk, hogy kihüljön. Közben a tejszínből nagyon kemény habot verünk, majd a már
kihült vaníliás-csokoládés krémet óvatosan beleforgatjuk. A parfémasszát fóliával kibélelt
őzgerincformába vagy szögletes, téglalap alakú formába simítjuk, és befedve a mélyhűtőben
megfagyasztjuk. Tálalás előtt lehúzzuk róla a fóliát, és a maradék, felvert tejszínhabbal, valamint a
csokoládéreszelékkel vagy kakaóporral díszítve tálaljuk.
Előkészítési ideje: kb. 30 perc (hűlés nélkül).
DIPLOMATAPARFÉ
Hozzávalók:
4 dl tejszín
10 dkg piskóta (friss)
5 dkg étcsokoládé
0.5 dl rum
3 ek. méz
2 ek. nagyon finomra vágott
cukrozott gyümölcs
Elkészítés:
A csokoládét durva reszel _ n (pl. az almareszel _ durva fokán) lereszeljük. A mézet és a rumot
összekeverjük. A piskótát egészen apró kockákra vágjuk. A tejszínb _ l kemény habot verünk, amelybe
óvatosan beleforgatjuk a mézes rumot, a piskótakockákat, a cukrozott gyümölcsöt és a
csokoládéreszeléket. Egyszemélyes, fóliával bélelt formákba adagoljuk, és a mélyh _ t _ ben
kifagyasztjuk. Csokoládé- vagy gyümölcsmártással, rolettivel (ostyával), tejszínhabbal feldíszítve
tálaljuk, de tetszés szerint feldíszíthetjük friss vagy cukrozott gyümölccsel is.
El _ készítési ideje: kb. 25 perc.
EPER PARFÉ
Hozzávalók:
40 dkg eper
13-15 dkg porcukor
4 dl tejszín
1/2 citrom leve
csipetnyi só
Elkészítés:
A tejszínb _ l kemény habot verünk. Az epret megmossuk, kicsumázzuk, és néhány szép, nagy szemet
félreteszünk. A többit turmixgép poharába téve összetörjük, majd szitán átnyomjuk, hogy apró magvai
ne tehessék élvezhetetlenné a parfét. A félretett eperszemeket egészen apróra vágjuk. Az epervel _ höz
tesszük a sót és a cukrot, majd addig keverjük, amíg a cukor teljesen el nem olvad benne. A citromlével
ízesítjük, végül az egészet beleforgatjuk a tejszínhabba. Fóliával bélelt _ zgerinc- vagy egyéb formába
simítjuk a parfémasszát, és a már szokásos módon megfagyasztjuk.
El _ készítési ideje: kb. 20 perc.